Projekt leírás

„GPS alapú kerékpáros turisztikai rendszer” Ausztria-Magyarország INTERREG III/A 2004-2006 program AT-HU/06/01/137

A Lispeszentadorjáni Kulturális és Sport Egyesület a Naturpark in der Weinidylle-lel, a Kőszegi Kerékpáros Egyesülettel és a Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Többcélú Társulásával partnerségben nyert támogatást az Ausztria-Magyarország INTERREG III/A 2004-2006 program keretében, hogy hazánkban az elsők között – osztrák példa alapján – megvalósítsa a gyakorlatban a GPS alapú kerékpáros navigációt.

Célunk az volt, hogy olyan új elemmel gazdagítsuk a Dél-zalai Erdőtáj Kerékpárút rendszerét, mely vonzóbbá teheti azt, önmagában is érdekességet jelent, s biztonságosabbá, megbízhatóbbá teszi a szolgáltatást. Újabb útvonalakkal gazdagodott a meglévő hálózat, bővült a bemutatott látnivalók és a rendszer működtetésében együttműködő partnerek köre.

A projekt keretén belül beszerzésre került 20 db GPS készülék, melyeket a Dél-Zalába ellátogató turisták vehetnek igénybe partnereinknél. Egy alapos terepi felmérés alapján, 27 útvonalat jelöltünk ki, melyek összességében 1169 km hosszúságban kanyarognak a zalai dombok között. E túrák között találunk olyanokat melyek gyerekek, családok számára is könnyen bejárhatók, de vannak nagyobb lélegzetűek, kitartást igénylők is sőt, a profi kerékpárosok is megtalálják az elvárásuknak megfelelőket.

A helyi turisztikai attrakciókat egy összefoglaló tanulmányban gyűjtöttük össze, mely vonzerőkataszter címet viselte. Ebben a munkában gyűjtöttük össze a vidék természeti, társadalmi, gazdasági értékeit, melyek idegenforgalmi szempontból relevánsak lehetnek.

A program megvalósítása azonban nem csupán eszközbeszerzést és útvonal bejárást, kijelölést jelentett. A Dél-zalai Erdőtáj Kerékpárút értékeinek, a kerékpár-turisztikai rendszer szolgáltatásainak bemutatása, a hozzánk ellátogatók információkhoz való juttatása érdekében kiadványt jelentettünk meg, valamint e honlap is e cél megvalósítása érdekében született.

A GPS technológia széleskörű elterjesztése érdekében a projekten belül megvalósíthatósági tanulmány és projekt előkészítő dokumentum készült azért, hogy mintaprojektünk multiplikatív hatása érvényesülni tudjon.

Bízunk abban, hogy e program révén egyesületünk eredményesen hozzá tudott járulni a Dél-zalai Erdőtáj Kerékpárút kerékpár-turisztikai fejlesztéséhez!

A projekt az Ausztria-Magyarország Interreg IIIA Közösségi Kezdeményezési Programban,
az Európai Unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával valósult meg.
Projekt megnevezése:GPS alapú kerékpáros turisztikai rendszer -AT-HU/06/01/137