Dél-Zalai Erdőtáj - Letenyei-dombság

A Dél-Zalai Erdőtáj vidéke tájföldrajzi besorolás szerint a Letenyei-dombsághoz, mint kistájához tartozik, amely sajátos domborzata, vízrajza és élovilága révén az ország egyik legsajátosabb és leglátványosabb dombvidéke. E varázslatos tájképet földtani, klimatikus és történelmi tényezők eredményezik.

A Dél-Zalai Erdőtáj vidéke tájföldrajzi besorolás szerint a Letenyei-dombsághoz, mint kistájához tartozik, amely sajátos domborzata, vízrajza és élővilága révén az ország egyik legsajátosabb és leglátványosabb dombvidéke. E varázslatos tájképet földtani, klimatikus és történelmi tényezők eredményezik. A vidék a Zalai-dombság átlagosan legmagasabbra kiemelt része, melyet különböző földtörténeti értelemben fiatalnak nevezhető puha üledékek építenek fel. A dombhátakat a gazdag csapadékból származó időszakos és állandó vízfolyások - a hazai dombvidékek viszonylatában egyedülálló inenzitással - eróziós és deráziós völgyekkel sűrűn felszabdalták, gyakran rendkívül látványos eróziós árkokat létrehozva.

Eróziós völgy: eróziós völgynek nevezzük a lejtőn lineárisan lefutó víztömegek pusztító tevékenysége által létrehozott völgyeket.

Deráziós völgy: félhenger vagy tál alakú, a völgyfőnél meredekebbé váló szárazvölgy. Meredek lejtőkön, főként az olvadékvizek hatására végbemenő anyag-áttelepülés révén alakul ki.

A Letenyei-dombság az ország egyik legcsapadékosabb tája (évi 800 mm) és az évi hőingás itt az egyik legalacsonyabb. Ennek következtében a vidék a legszárazabb, forró nyarakon is üde zöld és pihentető környezetet nyújt az idelátogatók számára.
A domborzat és az éghajlat következtében sajátos növény- és állatvilág alakult ki. E tájat a hazai dombvidékek között egyedülállóvá teszik a hatalmas kiterjedésű zonális bükkösök, melyek az ország más vidékein általában csak magasabb hegyekben fordulnak elő. A táj nagy kiterjedésű erdőségei otthont és védelmet nyújtanak számos egyéb nagyvad mellett a világhírű gímszarvas állománynak is. Az erdőket és mezőket apró, völgyekben meghúzódó falvak, szelíd tavak és nagy hagyományú, impozáns kilátást nyújtó szőlőhegyek szakítják meg.

vissza

A projekt az Ausztria-Magyarország Interreg IIIA Közösségi Kezdeményezési Programban,
az Európai Unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával valósult meg.
Projekt megnevezése:GPS alapú kerékpáros turisztikai rendszer -AT-HU/06/01/137