Hegyen-völgyön - két zalai falu

Lendvadedes

1279-ben: Dedes, 1291-ben: Dedusfolwa. A község lakóinak száma 47. A faluból gyönyörű kilátás nyílik a közeli horgásztóra, amelyet kerékpárút köt össze az erdőn keresztül Lentivel. Olcsó sátorozási lehetőség várja az érkezőt, ahol az étkezési lehetőség is biztosított. A falusi életmódba kóstolhatnak bele, ha valamely falusi turizmus szálláshelyet választják. A hatalmas bükk- és tölgyerdőkkel övezett falu központjában áll a népi építésű harangláb. Környezete kirándulásra csábít. A közeli Lentivel, illetve annak termálfürdőjével erdők közt kanyargó kerékpárút köti össze, mely folytatódik Rédics irányába.

A falu északi határában völgyzárógáttal tavat hoztak létre, mely romantikus, csendes környezetben horgászati lehetőséggel várja az ide látogatókat.

Gosztola

A falu első említése 1237-ben: Gosztolya. A megye dél-nyugati részén, a szlovén határ szomszédságában és a Lentihez közel eső Gosztolán sokáig mindössze 16 ember élt, így a megye legkisebb lélekszámú települése volt. A több évtizedes határmenti elzártságot követően az ezredfordulón a falu dinamikus fejlődésnek indult és üdülőfaluvá nőtte ki magát. Középkori eredetű kápolnája a XVIII. században helyreállított kisméretű templom. A település évszázados erdők között fekszik. Az idős bükkösökben, tölgyesekben sokfajta ehető gomba található. A falu környéki dombokon régóta szőlőművelés folyik. Jellemezőek a "hegyi" birtokok szőlőkkel, gyümölcsösökkel, szelídgesztenyével. A lankás dombokon megbújnak a régi borona falú pincék, faorsós szőlőprések.

Igazi természetvédelmi csemege a faluban található csonkafülű denevér (Myotis emarginatu) szülőkolónia. E fokozottan védett faj hazánk egyik legritkább denevére.

vissza

A projekt az Ausztria-Magyarország Interreg IIIA Közösségi Kezdeményezési Programban,
az Európai Unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával valósult meg.
Projekt megnevezése:GPS alapú kerékpáros turisztikai rendszer -AT-HU/06/01/137